Anturavalut

Mitä kannattaa ottaa huomioon anturavaloja tehdessä?

Talon pohjatöiden valmistuttua on anturamuottien rakentamisen tai anturatassun asentamisen vuoro. Omakotitalon tms. betonianturaa ei voi lähteä valamaan ennen kuin vastaava mestari on antanut luvat pohjan- ja raudoitustarkastuksen jälkeen. Anturavalua varten betonia tilatessa kannattaa varmistaa, mitä betonilaatua talon piirustuksiin on merkitty, sekä valmisanturoissa mitä betonilaatua anturan valmistaja suosittelee (esim. Lammintassu, Formex).

Usein se on normaalirakennuksissa lujuusarvoltaan C25/30-C30/37 raekoon ollessa 16-32mm. Ennen valua tulee aina tarkistaa, että muotti on riittävän tukeva ja tiivis. Muotin alaosaan saattaa kohdistua yllättävän suuri paine, kun betonia valetaan ja tällöin muotti voi antaa periksi. Samoin muovista tehty ns. valmisanturamuotti (esimerkiksi Lammintassu) antaa aina periksi jonkin verran ja voi yläosastaan levitä useamman sentin. 

Koko anturan matkalta muutaman sentin periksi antanut muotti saattaa lisätä muottiin tarvittavan betonin määrää yllättävän paljon anturan pituudesta ja leveydestä riippuen. Betonin pumppaajan eli pumin kuljettajan lisäksi tarvitaan myös ainakin yksi henkilö tarkistamaan oikeaa korkoa sekä tasoittamaan betonia. 

Omat lattiamiehemme voivat tarvittaessa suorittaa myös tämän työn. Muottianturassa voi käyttää tärysauvaa eli vibraa, jonka aikaansaava nopeataajuuksinen värinä pitää massan juoksevana ja edesauttaa sen leviämistä tasaisesti anturamuotin sisällä olevan raudoituksen ympärille. Tarkista anturamuottien valmistajalta käyttö- ja työohjeet ennen valua.

Pyydä tarjous projektillesi

Tiedustele eri betoniratkaisuistamme tai kysy tarjous projektillesi. Olemme teihin yhteydessä yhden arkipäivän sisällä.